Karácsonyi menűsor -FŐÉTEL

2010 december 22. | Szerző: |

 


Gesztenyével töltött pulyka


Hasábburgonyával


Waldorf salátával


1/ Gesztenyével töltött pulyka ( Pontosabban – Töltött pulyka májas gesztenyével)


Hozzávalók: 3- 3,5 kg fiatal pulyka, 80 dkg gesztenye, 50 dkg libamáj, 5 dkg vörös hagyma, 20 dkg zsír, só, bors, liszt, majoranna, 1 szál kakukkfű, 1 szál babérlevél, 1 kanál paradicsom püré


A karikára vágott hagymát a zsírban világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott libamájat, megsózzuk, fűszerezzük, megpirítjuk és finom szitán áttörjük. Közben a gesztenyét megtisztítjuk, kevés zsíros levesben puhára főzzük, s ha kissé kihűlt összekeverjük a libamájpürével. A pulykát megtisztítjuk, nyakát szárnyát levágjuk, a combjából az inakat kihúzzuk, lábát levágjuk. (No ezt nem tudom én, de a hentes TÖKÉLETESEN megcsinálja). Kibontjuk, a belső részeit kivesszük, kívül-belül megmossuk, majd szárazra töröljük. Ezután a belsejébe töltjük a májas gesztenyés tölteléket. A nyílást cérnával bevarrjuk. A pulykát úgy formáljuk sütés előtt, hogy a melle kiemelkedjen, alsó combját a felső combjához szorítjuk és egy hosszabb dresszír tűvel vékony zsineget húzunk a combján keresztül, a szárnyán is áthúzzuk és megkötjük. A combja végét a püspökfalathoz kötözzük. Ezután besózzuk tepsibe tesszük, forró zsírral leöntjük, és kevés vizet alá öntve , mérsékelten meleg sütőben többször megöntözve szép pirosra sütjük. Sütési idő kb. 2,5 óra. Tálaláskor a pulykát kettévágjuk, a tölteléket a tál alján halmozzuk. Saját pecsenyelével körül öntjük. Hasáb burgonyát adunk hozzá.


 


2/ Hasáb burgonya – hát, gondolom, ezt nem kell leírnom…. (csak ne fagyasztott!!!)


3/ Waldorf saláta


Hozzávalók: 40 dkg zeller, 40 dkg alma, 20 dkg dióbél, 2-3 dl majonéz mártás, 1 dl tejszín, 2 fejes saláta


A megtisztított zellert apró kockákra vágjuk, gyenge sós vízben ropogósra főzzük, leszűrjük, lehűtjük. A meghámozott almát kockára vágjuk, kevés citromlevet facsarunk rá, hogy ne barnuljon meg. Fél vagy negyed dióbelek belét lehúzzuk. ( Ha régi 24 órára sós vízben áztatjuk, és úgy húzzuk le.) Ezután tejszínhabbal feljavított, után ízesített, majonéz mártással összekeverjük a fenti anyagokat, kúpalakra tálaljuk, tetejére szép sárga saláta kerül, a többi részét salátalevéllel körítjük.


Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!